Italiaanse toestanden


Italiaanse toestanden 1.0

(pejoratief)

toestanden, omstandigheden die als uiterst slecht gekarakteriseerd kunnen worden; (zeer) slechte omstandigheden
Vooral in toepassing op financiële, politieke en maatschappelijke omstandigheden.

Algemene voorbeelden


Ook wordt gerekend op een interim-dividend van DNB ter waarde van € 400 mln. Het fundamentele probleem met dergelijk budgettair kunst- en vliegwerk is echter dat het met gedegen begrotingsbeleid weinig meer van doen heeft. Hiermee zijn de 'Italiaanse toestanden' terug in het tot voor kort nog zo degelijke Nederlandse begrotingsbeleid.

http://www.google.nl/search?q=cache:rJRqisjisPsJ:www.rabogroep.nl/download/KBjuni2004.pdf+crisisverhalen+site:.nl=nl=lang_nl,

Het is misschien goed dat het niet alleen Europa (en haar nog griezeliger mentor Amerika) zijn die het ingeslopen savoir faire van de Franse industrie nu ter discvussie stelt. De rechters doen het. Geen wonder dat het begrip 'Italiaanse toestanden' hier door velen, werkgevers voorop, in negatieve zin wordt gebruikt.

NRC,

De oprichting van deelparlementen zal het land doen uiteenvallen, meent Major. Op zijn eerste persconferentie dit jaar voorspelde hij dat een hervorming van het kiesstelsel zal leiden naar "Italiaanse toestanden" met regeringen van zeer korte duur.

De Standaard,

De afkalvende dollar - die voorlopig alleen kan rekenen op mondelinge interventies van de centrale banken - is op zich al genoeg om elk beursfeestje in de kiem te smoren. Het had erger gekund. De sneren van Willy Claes aan het adres van de politieke partijen, de regering en de instellingen van dit land zijn niet van aard het voorzichtige buitenlandse vertrouwen in België een stevig fundament te bezorgen. "Claes schilderde ons land af als een bananenrepubliek. Dat roept Italiaanse toestanden op", klonk het maandag op de beurs.

De Standaard,

Hoewel de S.B.P. betichten van extreem-nationalistische gedachten veel te ver gaat, kan Guichelaar enig populistisch taalgebruik niet ontzegd worden. 'Je ziet toch af en toe Somalische toestanden op straat', zei hij, verwijzend naar het daar heersende recht van de sterkste, dat in zijn opinie ook in Nederland dreigt te ontstaan. Fijntjes: 'Maar als we straks in Den Haag zitten komen we misschien wel Italiaanse toestanden tegen.' Het mag duidelijk zijn, de S.B.P verwacht niets van de zittende politici.

Meppeler Courant,

"Van de drie grote economische blokken is het op het ogenblik Japan dat met "de grootste problemen kampt: de scherpste groeidaling, Italiaanse toestanden in de regering, een crisis in het bankwezen waar maar geen eind aan komt, ongekende verliezen bij Japanse bedrijven, een beurskrach omvangrijker dan het waardeverlies van Wall Street tussen 1929 en 1932, en ten slotte een ingestorte vastgoedmarkt.''

NRC,

Het felst was oud-minister d'Ancona. De democratie is in gevaar, waarschuwde ze geëmotioneerd, Italiaanse toestanden dreigen. Vier netten in één hand, dat is te veel voor de publieke omroepen.

NRC,

Bij een ongewijzigde groei en leeftijd van de bevolking zou het aantal opnamedagen met 12 procent zijn verminderd. Daartegenover staat een verdrievoudiging van de psychiatrische zorg in de alternatieve vormen van behandeling, zoals dagbehandeling, thuiszorg en beschermende woonvormen. Daarmee is zowel een verbreding als een vergroting van de zorg voor psychiatrische patiënten bereikt, aldus de onderzoekers. Voor 'Italiaanse toestanden' - de sluiting van psychiatrische ziekenhuizen had daar desastreuze gevolgen voor patiënten - hoeft dan ook niet te worden gevreesd, voegen ze eraan toe.

http://www.schizofrenieplein.nl/hulp/nieuws/schzb2001/00011602.htm,